Tim Ryan, Democraat en congreslid in Ohio, spreekt zich tegen Business Insider uit over de beslissing van de Federal Communications Commission (FCC) afgelopen donderdag om een streep te halen door netneutraliteit. Het is nog maar afwachten hoe het uitpakt, maar Ryan voorspelt weinig goeds.

Het FCC is een onafhankelijk overheidsorgaan in de Verenigde Staten dat over telecommunicatie beslist. Het doorstrepen van netneutraliteit betekent dat providers in de V.S. nu zelf mogen bepalen hoe ze diensten die consumenten online gebruiken behandelen. Ze mogen een filmaanbieder bijvoorbeeld meer downloadsnelheid geven dan een andere. Dat zou de innovatie moeten bevorderen.

“Ik denk het internet vanaf nu meer gaat lijken op kabel-tv. Het geeft een enorme macht aan aanbieders van internetdiensten. Het stelt ze in staat om verschillende ’tolwegen’ te creëren  voor verschillende contentaanbieders. Dus er komt een snelle weg voor de een, en als er een snelle route is, is er ook een langzame route voor een ander. Providers gaan bepalen welke aanbieder en dus ook welke content de snelle route krijgt en welke de langzame, of welke content überhaupt doorgang krijgt,” zegt Ryan.

“Dus zij bepalen welke informatie wordt gepriviliseerd. Het concentreert informatie en macht op het internet. En het benadeelt het gelijkspeelveld voor kleinere bedrijven zoals Etsy en anderen die willen concurreren. “

“Ik denk dat het afblazen van de twee jaar geleden door Obama ingestelde netneutraliteit door de FCC en de Amerikaanse regering onder Trump past binnen de overheidsfilosofie van het afgelopen jaar. Als je kijkt naar de belastinghervorming, dan gaat geld en macht en invloed naar een kleine geconcentreerde groep machtige mensen in het land. Met de netneutraliteit gebeurt nu hetzelfde. Het afschaffen daarvan geeft macht aan grote bedrijven.”

Procureur-generaals van tenminste achttien staten van de V.S. willen de FCC aanklagen. "Die zaken zijn helpend maar uiteindelijk gaan de FCC en de president hierover."

De staten Washington en Californië willen eigenhandig proberen om providers aan de principes van netneutraliteit te houden, maar daar wil de FCC tegen optreden.

VICE Media heeft aangegeven dat ze een eigen lokaal netwerk op willen richten, een dus een soort lokale provider willen worden: "We bouwen een netwerk gebaseerd op ons hoofdkantoor in Brooklyn dat internetverbindingen kan aanbieden voor onze buurt."

In Nederland bestaat netneutraliteit nog gewoon. Maar als het in de V.S. verdwijnt kan dat gevolgen hebben voor de markt van providers en dus ook voor het aanbod wereldwijd.

LEES OOK: Einde aan ‘netneutraliteit’ in de VS na onrustige zitting: “De afschaffers gaan een hoge politieke prijs betalen”